donderdag 17 december 2009

Kaasfondue

kaasfondueZo heerlijk en gezellig bij de eerste sneeuw ! Heel snel klaar maar je kan er van blijven eten.

(voor 2 personen)
  • 3 glazen witte wijn
  • 3 blokken kaas naar keuze voor ongeveer een 500 à 600 gr: bv. Emmental, Appenzell en, Gruyère. Wij gebruiken bv. Comté, Nazareth en Gruyère: zeer lekker !
  • 1 teentje knoflook
  • stokbrood
  • fris slaatje
  • peper en muskaatnoot
  • maïszetmeel
  • scheutje kirsch

(werkwijze)

  • De kaas wordt gemalen of met een mes in kleine blokjes gesneden.
  • De kaas gaat in een pot met een dikke bodem en er vloeit een rijkelijke scheut droge witte wijn bij.
  • We voege geperste knoflook, vers gemalen peper en een stevige vleug muskaatnoot toe.
  • En dat laten we smelten op een klein vuurtje terwijl we roeren met een houten lepel.
  • We roeren en blijven roeren (drink ondertussen een glas of twee witte wijn, dat verzacht het wachten). Tot alle kaas gesmolten is en een lopend papje ontstaan is in de pot.
  • Die kaaspap gaan we dan even binden. Met was maïszetmeel dat opgelost is in een scheutje witte wijn.
  • Al roerend brengen we nu de fondue aan de kook en al roerend zal deze zich binden.
  • Om af te werken kan je eventueel nog een scheut(je) droge kirsch (brandewijn van kersen) bijvoegen.
  • De pot zetten we in het midden van de tafel op een laag pitje.
  • Om in de fondue te dompelen, gebruiken we verschillende soorten goed brood dat in hapklare brokjes werd gesneden.
  • En een goede salade met olijfolie en citroen verhoogt de appetijt danig !

1 opmerking:

Christof Desmedt zei

Wij hebben deze fondue gegeten en die was inderdaad overheerlijk! Veel beter dan de pakjes die je kan kopen in de grootwarenhuizen! Een echte aanrader om dit recept zeker te proberen!

Een reactie posten