woensdag 27 januari 2010

Tajine recept met rundvlees

tajine recept met rundvlees De tajine is een traditionele kookpot uit Noord-Afrika voor suddergerechten. Klei neemt de warmte traag en gelijkmatig op en houdt ze daarna lang vast. Dankzij de kegelvormige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt weer op het gerecht. Hierdoor hoeft er nauwelijks vet toegevoegd te worden, de ingrediënten koken in hun eigen kookvocht.

Een tajine moet zeer lang op het vuur staan, maar eigenlijk heb je hier praktisch geen werk aan. Gewoon je vlees stoven, alle groenten snijden en erbij smijten en een paar uur laten pruttelen. Klaar ! En je kan er twee dagen van eten ! Een echte aanrader.

(ingrediënten)
  • 700gr rundsstoofvlees
  • 2 wortels
  • 1 courgette
  • 2 rapen
  • 1 rode paprika
  • 1 ajuin
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 chilipeper
  • 2 eetl olijfolie
  • 1 eetlepel rundsbouillon
  • olijven
  • verse koriander
  • kruiden: komijn, paprika, curry, peper en zout

(werkwijze)


  • Warm de tajine op laag vuur.
  • Snijd alle ingrediënten in grove stukken.
  • Bak het vlees eerst bruin in een gewone braadpan.
  • Schenk de olie in de tajine.
  • Leg als de schaal goed warm het vlees erin en kruid goed met alle kruiden.
  • Let er bovenop de paprika, tomaten, wortels, ajuin en het chilipepertje.
  • Zet alles onder water en voeg de rundsbouillon toe.
  • Laat op laag vuur 2,5u tot 3u pruttelen met deksel erop.
  • Voeg de rapen toe na 1,5u en de courgette na 2u.
  • Werk af met olijven en verse koriander.

1 opmerking:

Een reactie posten