donderdag 4 februari 2010

Tagliatelle bolognese

tagliatelle bologneseDit is de originele bolognesesaus van Bologna. De saus moet een uur pruttelen, maar voor de rest vraagt deze verse bolognesesaus niet veel werk. Met nieuwjaar heb ik een pastamachine cadeau gekregen, dus hebben wij er verse tagliatelle bij gegeten. Echt subliem ! Een aanrader voor als je wat meer tijd hebt. Ik heb het recept voor verse pasta ook gepost vandaag.

(voor 4 personen)
  • 150gr champignons
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 wortel fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij fijngesneden
  • 1/2 ui fijngehakt
  • 50g rauwe ham fijngesneden
  • 200g varkensgehakt
  • 2 dl rode rijn
  • 1 pak passata (ongeveer 4,5 dl)
  • mespunt nootmuskaat
  • 400 gr (verse) tagliatelle
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper

(werkwijze)

  • Verhit de olie in een pot en bak de teen knoflook in een paar minuten op laag vuur lichtbruin. Roer geregeld.
  • Haal hem eruit en gooi weg.
  • Voeg de wortel, bleekselder, ui en ham toe en bak alles op een laag vuur 8 minuten lichtbruin. Roer af en toe.
  • Zet het vuur hoger en bak het gehakt en de champignons een 8-tal minuten mee.
  • Giet er de wijn bij en laat opkoken zodat de alcohol verdampt.
  • Voeg de passata en de nootmuskaat toe. Peper en zout naar smaak.
  • Dek af en laat 1 uur pruttelen op laag vuur.
  • Kook de verse tagliatelle in veel kokend water met zout in 2-3 minuten al dente. Let op: verse pasta is zeer snel gaar. We doen de pasta in veel kokend water en laten opkoken, een aantal seconden later is de pasta klaar. Proef geregeld !
  • Laat ze uitlekken, doe ze terug in de put of in een warme schaal en giet de saus erover.
  • Bestrooi met Parmezaanse kaas en verorber onmiddellijk !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten